Όλοι/ες στη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου της ΣΤΕΦ την Πέμπτη 2/11

Από το καλοκαίρι, έχει ψηφιστεί ο νόμος Γαβρόγλου που αφορά σε μεγάλο βαθμό την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προβλέπει την ακόμη μεγαλύτερη σχέση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την αγορά προς ικανοποίηση των αναγκών των αφεντικών. Οι αλλαγές που προβλέπονται αφορούν τον τρόπο διοίκησης των ιδρυμάτων, την οικονομική διαχείριση τους, αλλά και την οργανωτική λειτουργίας τους, ενώ παράλληλα στρώνει τον δρόμο για διάφορες συγχωνεύσεις, όπως αυτή του ΤΕΙ Πειραιά με το ΤΕΙ Αθήνας.

Οικονομική διαχείριση χωρίς να τηρούνται ούτε καν τα προσχήματα

Αρχικά, οι Ε.Λ.Κ.Ε. (Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας) αναλαμβάνουν την εύρεση και τη διαχείριση κονδυλίων, όχι μόνο από δημόσιους φορείς αλλά και από ιδιωτικούς με τους οποίους έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν την οποιαδήποτε οικονομική συμφωνία. Αυτοί μπορούν να απαιτήσουν την αλλαγή προγράμματος σπουδών, να κατευθύνουν την ερευνητική δραστηριότητα για την κάλυψη των δικών τους αναγκών, δηλαδή να τους παραχωρηθούν  υποδομές του ιδρύματος και εκμεταλλευόμενοι την απλήρωτη εργασία να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Επίσης προβλέπεται η δημιουργία Ακαδημαϊκών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, τα οποία θα αποτελούνται από καθηγητές/ριες (μέλη ΔΕΠ),  μέλη των Ερευνητικών Κέντρων, του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας. Έτσι καθορίζεται μια στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης του περιφερειακού και εθνικού κεφαλαίου, ενώ φροντίζεται επιμελώς η εξαθλίωση των φοιτητών/ριών και των εργαζόμενων σε κάθε ίδρυμα.

Γίνεται σαφής αναφορά στην επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ παραχωρούνται ελάχιστες θέσεις υποτρόφων, σε μια προσπάθεια να ενταθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των φοιτητών/ριών. Ορίζεται η δημιουργία διετών προγραμμάτων σπουδών που απευθύνονται σε απόφοιτους ΕΠΑΛ, καταρτίζοντας μερικώς ένα (ανακυκλώσιμο) εργατικό δυναμικό για προσωρινή και περιορισμένη χρήση, με γνώσεις που αφορούν περιοριστικά τις απαιτήσεις του Κεφαλαίου.

Συγχώνευση σημαίνει να μας κάνουν ό,τι θέλουν και εμείς να τους αφήσουμε

Σε σχέση με το άσυλο, παρά τη διπλωματική διατύπωση που επιδιώκει την υποτιθέμενη υπεράσπισή του, διατηρείται η δυνατότητα αυτεπάγγελτης επέμβασης των δυνάμεων καταστολής στους χώρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για μια αναμενόμενη κίνηση του Κράτους στην προσπάθεια του να αποτραπεί η οποιαδήποτε μαζική αντίδραση του φοιτητικού κινήματος απέναντι στην εφαρμογή του διαλυτικού νέου νόμου.

Τις τελευταίες μέρες φημολογείται η κατάθεση νομοσχεδίου για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Πειραιά με το ΤΕΙ Αθήνας, μέσα στον Νοέμβρη. Αποτελεί το πρώτο βήμα στην εφαρμογή και την υλοποίηση του νόμου Γαβρόγλου, και ακριβώς ως τέτοιο οφείλει να αντιμετωπιστεί και να μπλοκαριστεί. Η συγχώνευση ενοποιεί σχολές με διαφορετικά, κάποιες φορές και αντιδιαμετρικά αντίθετα, γνωστικά αντικείμενα όπως το τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού, Κλωστοϋφαντουργών Πειραιά και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας. Είναι αντιληπτό πως μια σημαντική μείωση τμημάτων (21 από τα 37 που υπάρχουν σήμερα) σημαίνει την ανάλογη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, που έχει ως συνέπεια απολύσεις ή μη ανανέωση συμβάσεων σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, ενώ παράλληλα υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο η εκπαιδευτική λειτουργία των σχολών.

O συνδυασμός της μειωμένης χρηματοδότησης και της συγχώνευσης τμημάτων δημιουργεί μια συσσώρευση φοιτητών/ριών σε τμήματα χωρίς το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και τις επαρκείς εργαστηριακές υποδομές, με αποτέλεσμα το ήδη υπαρκτό πρόβλημα των λιστών αναμονής και των πολυπληθών εργαστηριακών τμημάτων να επιδεινώνεται. Ακόμη, η συγχώνευση τμημάτων με αντικείμενα που δε συσχετίζονται, δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα και την προοπτική δουλειάς που μπορούν να έχουν οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων.

Να οργανωθούμε γύρω από τις ανάγκες μας

Σε επίπεδο παροχών, ελάχιστος κόσμος του ΤΕΙ στεγάζεται στις παλιές εστίες του πολυτεχνείου (ΦΕΕΜΠ) όπου αντιμετωπίζει πολλά σημαντικά προβλήματα που σίγουρα δε συμβάλλουν στην αξιοπρεπή διαβίωση του, ενίοτε εμποδίζουν και την επιβίωση του. Την Παρασκευή 27/10 πραγματοποιήθηκε κατάληψη στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το αρμόδιο ίδρυμα που διαχειρίζεται του οικονομικούς πόρους όλων των φοιτητικών εστιών εντός συνόρων, από τους/τις οικότροφους των εστιών και αλληλέγγυες/ους. Τα αιτήματα ήταν τα εξής: βασικός εξοπλισμός δωματίων και κοινόχρηστων χώρων, επαγγελματικά πλυντήρια, λειτουργία του μαγειρείου και φαγητό για όλες/ους, συντήρηση και εξοπλισμός για το αναγνωστήριο, συντήρηση του κτιρίου, δημόσιο-επαρκές-μόνιμο προσωπικό καθώς και ανέγερση καινούριων εστιών. Ο διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος (Χρ. Πιλάλης), αρχικά, εκτέθηκε ανεπανόρθωτα καθώς ήταν αρκετά πιθανό έναν τυχαίος περαστικός της περιοχής, να γνώριζε περισσότερα από τον ίδιο για την κατάσταση των εστιών.  Έπειτα, εφόσον δέχτηκε συλλογική και ισχυρή πίεση, εξετάζοντας προσεκτικά τις διάφορες επιλογές κατέληξε στη μία και μοναδική που όντως είχε, δηλαδή να δεσμευτεί για την επίλυση 6 προβλημάτων με συγκεκριμένη χρονική προθεσμία σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ίδιος μετά από λίγα λεπτά.

Στα προβλήματα που όλοι και όλες μας αντιμετωπίζουμε, προτάσσουμε τη συλλογική οργάνωση και αντίσταση, με επίκεντρο τις υλικές μας ανάγκες και τα κοινά μας συμφέροντα. Είναι αναγκαίο λοιπόν να προετοιμάσουμε τις αντιστάσεις μας μπλοκάροντας τον νέο νόμο και τη συγχώνευση, υπερασπιζόμενοι/ες τις ανάγκες και τα συμφέροντά μας. Απέναντι στην καταπίεση που δεχόμαστε, προτάσσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων. Ο μόνος τρόπος να απαντήσουμε στην επίθεση και να διεκδικήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε είναι οι μαζικές συλλογικές διαδικασίες του Φοιτητικού Συλλόγου. Ακριβώς γι’ αυτό καλούμε τον Φοιτητικό Σύλλογο της ΣΤΕΦ να συνεδριάσει την Πέμπτη 2/11, 13:00, στο Αμφιθέατρο Χατζηνικολάου. Τα λέμε εκεί.