An injury to one, is an injury to all.

Η Δευτέρα 24/10 ορίστηκε δικάσιμος για την υπόθεση των 14 διοικητικών υπαλλήλων που κατηγορούνται από το Κράτος για τη συμμετοχή τους στη μεγάλη απεργία των διοικητικών. To φθινόπωρο του ’13, ακριβώς το ίδιο κράτος έθεσε σε διαθεσιμότητα πάνω από 1600 εργαζόμενους/ες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα (ο κύριος όγκος των οποίων βρισκόταν σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ). Οι διοικητικοί υπάλληλοι απάντησαν με τη μαζικότερη πολύμηνη απεργιακή κινητοποίηση -των τελευταίων πολλών χρόνων- στον κλάδο της εκπαίδευσης, προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην εργασία. Εν τέλει, οι εργαζόμενοι/ες, επέστρεψαν στις θέσεις εργασίας τους. Φυσικά, το Κράτος προσπαθεί για μια ακόμη φορά να πλήξει με κάθε τρόπο το εργατικό κίνημα, καθώς κινείται νομικά έναντι των 14 συναδέλφων, ποινικοποιώντας τον δίκαιο αγώνα τους.

Όμως στον ίδιο χρόνο, ο αγωνιζόμενος Φοιτητικός Σύλλογος της Νομικής διανύει τη δεύτερη βδομάδα κατάληψης της σχολής, ενάντια στα δίδακτρα που επιβάλλονται στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Το κόστος φοίτησης αυξάνεται με κάθε πιθανό τρόπο, και δεν περιορίζεται σε αυτό της στέγασης ή της σίτισης και των καθημερινών μετακινήσεων. Στο σημείο που αφορά συγκεκριμένα το ΤΕΙ Πειραιά, τα εργαστήρια ξεκινούν με καθυστέρηση ήδη δύο εβδομάδων και με τα συνηθισμένα προβλήματα να γίνονται πλέον κλασικά:

-Υπεράριθμα εργαστηριακά τμήματα με γιγαντιαίες λίστες αναμονής

-35ωρο όριο δήλωσης μαθημάτων και αλυσίδες

-Ανεπαρκή συγγράμματα και ελάχιστες σημειώσεις στην πλειονότητα των μαθημάτων

-Ελλείψεις στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και αναλώσιμα με το κόστος των οποίων επιβαρυνόμαστε 

Την ίδια περίοδο χιλιάδες πρόσφυγες παλεύουν για την επιβίωση υπό τις άθλιες συνθήκες των κέντρων κράτησης, τόσο στη Μόρια όσο και αλλού. Οι απαραίτητες ενέργειες  για την παροχή ασύλου περιλαμβάνουν μερικές αρκετά δυσκίνητες διαδικασίες. Θετική εξέλιξη αποτελεί η πρόσβαση προσφυγόπουλων στα σχολεία, κόντρα στις ελάχιστες ρατσιστικές κορώνες. Το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης έρχεται να αποκρούσει τις παραφωνίες μίσους και με την ύπαρξή του δηλώνει πως οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι. Στο σημείο που μας αναλογεί, ανυπομονούμε να τους δούμε όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και στις σχολές μας, στις γειτονιές, τους χώρους εργασίας και σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής.

Καλούμε τον Φοιτητικό Σύλλογο της ΣΤΕΦ, για όλα τα παραπάνω ζητήματα, να συνεδριάσει την Τρίτη 1 Νοέμβρη. Όλοι και όλες μαζί, να σπάσουμε το κλίμα εφησυχασμού που κυριαρχεί. Ενάντια στην καταστολή των κοινωνικών αγώνων, να οργανωθούμε και να  διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Προτάσσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων και τη συλλογική οργάνωση γύρω από τις ανάγκες μας. Για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

Όλοι/ες στη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 1/11 στις 13.00, στο αμφιθέατρο Χατζηνικολάου.

11064342_656886644440463_311843670_o