Κείμενο Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης του ΤΕΙ Πειραιά σε Πρόσφυγες και Μετανάστες/ριες

Η ταξική αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες/ριες

να τσακίσει την Ευρώπη φρούριο!

Από το καλοκαίρι έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ιστορικής κίνησης ανθρώπων, προερχόμενοι από την ευρύτερη περιοχή της Συρίας, με προορισμό τα ευρωπαϊκά κράτη. Ιστορική για δύο λόγους, πρώτον, λόγο της τεράστιας έκτασης που έχουν τα μεταναστευτικά ρεύματα και δεύτερον, λόγο της δολοφονικής στάσης των αρμόδιων και επίσημων φορέων, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ευρωπαϊκά κράτη. Το ελληνικό κράτος, ακολουθώντας και εφαρμόζοντας πιστά τις ρατσιστικές πολιτικές Ε.Ε και ΝΑΤΟ, έχει ασκήσει μία πλήρως αντιμεταναστευτική πολιτική, το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα με την ανύψωση φράχτη στον Έβρο, το κλείσιμο των συνόρων του και τη παράλληλη αύξηση της φύλαξης τους, όπως με την χρήση του ιδιωτικού στρατού της frontex, που οδηγούν σε χιλιάδες πνιγμούς, καθότι η θαλάσσια μετακίνηση είναι η τελευταία τους ελπίδα. Σαν να μην έφταναν αυτά, όσοι καταφέρνουν να φτάσουν σε κάποιο μέρος της χώρας μας, έρχονται αντιμέτωποι με την παντελώς έλλειψη υποδομών και την απάνθρωπη μεταχείριση τους, καθώς το μόνο που προορίζεται για αυτούς είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης και άθλια κέντρα κράτησης. Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε ποιοι ευθύνονται για τον ξεριζωμό αυτών των ανθρώπων. Δεν είναι άλλοι από τα θεοκρατικά/αντιδραστικά καθεστώτα, αλλά και τις στρατιωτικές επεμβάσεις χωρών της δύσης, που έχουν οδηγήσει σε ατέρμονες πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή, εξυπηρετώντας ο καθένας τα δικά του συμφέροντα.

Την αδιαφορία του κράτους και την έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής και υποδομών, προσπαθεί να καλύψει η ελληνική κοινωνία. Από την πρώτη στιγμή που πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν στη χώρα μας, έχει πραγματοποιηθεί ένα τεράστιο κύμα δημιουργίας πρωτοβουλιών και δομών αλληλεγγύης σε όλη την Επικράτεια. Τέτοιες προσπάθειες είναι, η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων, τόσο σε επίπεδο γειτονιάς, όσο και σε επίπεδο εργατικών σωματίων και φοιτητικών συλλόγων, αλλά και η προσπάθεια σίτισης και στέγασης μεταναστών και προσφύγων από συλλογικότητες και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.

Για την οριστική επίλυση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος πρέπει να ανατραπούν όλες οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Ε.Ε και της ελληνικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε αναγκαίο το άμεσο γκρέμισμα του φράκτη του Έβρου και το άνοιγμα των συνόρων, για την ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών, με την παράλληλη κατάργηση του φασιστικού στρατού της frontex. Δωρεάν μετακίνηση στις χώρες επιλογής τους και όχι με βάση τις ανάγκες του Κεφαλαίου. Αλλά και σε νομικό επίπεδο να καταργηθούν οι συνθήκες Σένγκεν και Δουβλίνου (I, II) παραχωρώντας άσυλο, ταξιδιωτικά έγραφα και άδειες παραμονής για όσους το επιθυμούν.

Αντιλαμβανόμενοι τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως κομματι της τάξης μας, αλλά και εικόνα από το μέλλον μας, νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε την έμπρακτη ταξική μας αλληλεγγύη. Στην κατεύθυνση αυτή, αναλαμβάνουμε τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων, ώστε να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των προσφύγων. Καλούμε κάθε συμφοιτητή και συμφοιτήτριά να πλαισιώσει και να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ/ΡΙΕΣ