Πλαίσιο Γενικής Συνέλευσης 11-11-2015

Η Γενική Συνέλευση το μέσο μας

Η Γενική Απεργία το όπλο μας

 Πρόταση του Ελευθεριακού Σχήματος προς το σώμα της ΓΣ του Φοιτητικού Συλλόγου της ΣΤΕΦ.

Την Πέμπτη 12/11 μετά από πολύ καιρό, έχει καλεστεί πανεργατική Γενική Απεργία από τις ξεπουλημένες και γραφειοκρατικές ομοσπονδίες, αλλά και από τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις εργατικές οργανώσεις και τα σχήματα σε χώρους εργασίας, στο πλαίσιο αντίδρασης στην υπερψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων για το Μνημόνιο ΙΙΙ, πριν λίγες εβδομάδες, και την εφαρμογή της λιτότητα που συνεπάγονται στο άμεσο μέλλον. Σε αυτό το πακέτο μέτρων συμπεριλαμβάνεται η διάλυση της ασφάλισης των εργαζομένων, μια ακόμη μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων αλλά και οι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις πρώτης κατοικίας για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες.

Κοινοβουλευτισμός ή λιτότητα; (spoiler alert: αυτά πάνε μαζί)

Όπως γίνεται αντιληπτό, το σκεπτικό στο οποίο ενέμεινε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και του κόσμου της Εργασίας συγκεκριμένα, ότι δηλαδή τόσο ο κοινοβουλευτισμός, όσο κι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι λύσεις απέναντι στη φτώχεια και τους μισθούς πείνας, την εξαθλίωση, τις χιλιάδες απολύσεις και την ανεργία, που είχαν εντείνει τα μνημόνια και οι αντεργατικές πολιτικές των προηγούμενων ετών, αποδείχτηκε περίτρανα ότι είναι λανθασμένο. Παραδίδοντας μάλιστα υποδειγματικά μαθήματα προσήλωσης στις επιταγές των αφεντικών και του Κεφαλαίου, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  έχει εφαρμόσει σε λιγότερο από 1 χρόνο όλα αυτά που διατυμπάνιζε ότι θα πάρει πίσω και θα ακυρώσει.

Στο ρόλο άξιου συνεχιστή των προηγούμενων κυβερνήσεων όσον αφορά και την εκπαίδευση, καθώς σχεδόν ένα χρόνο τώρα η απαξίωση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων συνεχίζει ακάθεκτη καθώς η υποχρηματοδότηση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο δίνοντας έτσι χώρο στην ιδιωτική παρέμβαση στην εκπαίδευση. Το κόστος φοίτησης αυξάνεται συνεχώς και παράλληλα τα πτυχία αποτελούν τίτλους παρασήμων ανέργων που βγαίνουν/με  πτυχιούχοι σε ένα εργασιακό περιβάλλον που θυμίζει μεσαίωνα, όπου και  κυριαρχούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και του ΕΣΠΑ και η «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία.

Με τους μετανάστες είμαστε μαζί.

Ήδη η γενιά μας έχει γνωρίσει πολύ καλά τι θα πει εκμετάλλευση, αδιέξοδο και μετανάστευση, καθώς χιλιάδες νέοι και όχι μόνο, κατευθύνονται στο εξωτερικό για ένα καλύτερο αύριο και λίγο καλύτερες συνθήκες εργασίας. Όπως εμείς έτσι και χιλιάδες άνθρωποι από τις χώρες της ανατολής κατευθύνονται προς τα Ευρωπαϊκά κράτη αναζητώντας ειρήνη, ζωή και εργασία με αξιοπρέπεια. Στη πλειονότητα τους όμως πρόσφυγες και μετανάστες/ριες γνωρίζουν την υπερεκμετάλλευση στις χώρες που επιθυμούν και στη διαδρομή προς αυτές, αν δεν βρουν τον θάνατο στα ευρωπαϊκά σύνορα και κυρίως στα σύνορα του ελληνικού κράτους με το δολοφονικό φράκτη του Έβρου και τους ένοπλους μισθοφόρους της FRONTEX.

 Ο κόσμος δεν κερδίζεται με προσευχές.

Πρέπει να γίνει σαφές τον καθένα και την καθεμιά μας ότι τίποτα δεν χαρίζεται σε αυτή τη ζωή. Σε μια εποχή που η υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης δεν έχει προηγούμενο, δικαιώματα και ελευθερίες έχουν χαθεί, ο αγώνας για βελτίωση του επιπέδου της ζωής μας είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

Αντί να διαλέξουμε τον ατομικό δρόμο αποδεχόμενοι την ήττα , καλούμαστε να βάλουμε ένα τέλος στην κοινωνική ειρήνη που Κράτος και αφεντικά θέλουν να επιβάλουν. Εμείς είμαστε αυτοί που θα πάρουμε τον αγώνα και την οργάνωση στα χέρια μας για να πάρουμε πίσω ό,τι μας ανήκει. Μισθοί, συντάξεις, ασφάλιση, σπουδές με βάση τις ανάγκες μας και όχι τα συμφέροντα του Κεφαλαίου, συνδικαλιστικά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες είναι μερικά απ’ όσα μας στέρησαν όλα αυτά τα χρόνια και είμαστε αποφασισμένοι να τα διεκδικήσουμε ξανά, και ενόψει απεργίας και με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Αντίσταση ή ζωή χωρίς αξιοπρέπεια;

Οργανώνουμε τον αγώνα μας γύρω από τις δικές μας ανάγκες και τα συμφέροντά της τάξης μας. Διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή στο ύψος των αναγκών μας. Μέσα από τη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου, προτείνουμε μαχητικές θέσεις αγώνα και διεκδίκησης, βάζοντας το Σύλλογο μας στο πλάι κάθε εργαζόμενου και εργαζόμενης που παλεύει για την επιβίωση του/της. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τη συμμετοχή μας στη Γενική Απεργία της Πέμπτης. Είναι σημαντικό να δώσουμε δυναμικό παρόν στον αγώνα ως, ήδη και μελλοντικά πληττόμενοι/ες, ως σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι, ενάντια στην εφαρμογή οποιουδήποτε αντεργατικού μέτρου ή/και Μνημονίου.

Προτείνουμε και απαιτούμε:

– Συμμετοχή του Φοιτητικού Συλλόγου στη Γενική Απεργία την Πέμπτη 12/11,10:30, στο Μουσείο.

– Κατάληψη της σχολής την Παρασκευή, Δευτέρα και Τρίτη και συμμετοχή του Φοιτητικού Συλλόγου στον τριήμερο εορτασμό για την επέτειο του Πολυτεχνείου, και στην πορεία στις 17/11.

– Ανοικτά σύνορα για ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πλήρη εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα. Να έχουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/ριες την επιλογή προορισμού και όχι το Κεφάλαιο και τα Κράτη. Να γκρεμιστεί ο φράκτης του Έβρου.

 11064342_656886644440463_311843670_o